Psal se rok 2019 a skupinka studentů brandýského gymnázia si teprve nedávno začala říkat Pátek. Tehdy to bylo jen pár měsíců od chvíle, kdy se Páteční mailová konfera přejmenovala ze studentskyweb@gbl.cz a všechny flejmy, věty o šedesáti slovech a všechna komunikace mezi Pátečníky probíhaly právě po mailech. Byl to také necelý rok od doby, kdy Pátečníci, kteří tehdy na protest proti nízké kvalitě školního webu provozovali vlastní alternativu našegbl.cz, byli osloveni se slovy „Tak si to udělejte sami, když to umíte líp…“, aby spravovali oficiální web školy gbl.cz. Také to byl necelý půlrok od chvíle, kdy škola dostala první 3D tiskárnu a svěřila ji právě do rukou Pátečníku. Byla to doba velkých plánů a ještě většího nadšení, psaní stanov spolku, plánování rozpočtu a spousty projektů, ale taky doba, kdy si Pátek pro sebe chtěl pořídit nějaké jméno a identitu.

Tehdy jsem, inspirován myšlenkou za logem CESNETu, vytvořil logo Pátku, kde třičtvrtěkružnice svou přítomností či nepřítomností kódují v binární soustavě XOR písmen ve slově Patek. To, co dnes Pátek používá, je opravdu ten první návrh, který jsem tehdy za pár minut slepil v inkscapu. Také tehdy proběhl historický flejm o podobě triček, kdy se prosadila trička ve stylu „ironman“ se soustřednými třičtvrtěkružnicemi na hrudi, v, dnes již ikonické, námořně petrolejové modré barvě, kterou Pátek používá právě od té doby.

Když už jsme si začínali velmi zřetelně vyhrazovat své místo na světě, samozřejmě jsme chtěli také mít svoje webové stánky. Nojo, už se k té doméně skoro dostávám. 😁 Hledali jsme, kam naše stránky dáme. Říkali jsme si, že něco krátkého, jako patek.tld, by bylo super. Samozřejmě, najít takovou doménu není jednoduché. Půlku těch evropských vlastnila jistá hodinářská firma, ostatní byly taky zabrané a po pár dnech uvažování jsme nakonec skončili u patek.dev. Tou dobou jsme také už byli přihlášení na náš první MakerFaire (i přesto, že jsme jako informatici neměli moc co ukazovat, ale to je na jiné vyprávění) a jak jsme tak procházeli WHOIS záznamy, všimli jsme si, že patek.cz vlastní Alan Fabik, o kom jsme zjistili, že je CEO společnosti BigClown, která byla tehdy bronzovým sponzorem MakerFairu, a samozřejmě jsme začali fantazírovat. „Tak jestli jsou bronzovej sponzor, tak tam určitě budou,“ „Hehe, tak za ním prostě přijdem a zeptáme se ho, jestli nám doménu nedá ne? 😁“

MakerFaire se pomalu přiblížil, doménu jsme si zatím žádnou nepořídili, protože jsme měli plné ruce s přípravami, a ani jsme se nenadáli, už jsme, opatřeni tričky s logem a nápisem Pátek na zádech, ukazovali spoustu rychle zbastlených projektů kolemjdoucím a nasávali neskutečně živou atmosféru všude okolo. Když jsem se v sobotu k odpoledni rozhodl dát si přestávku a projít se po výstavišti, zrovna jsem někomu vyprávěl: „Hele, tady má stánek BigClown, od nich je ten týpek co má patek.cz,“ než jsem stihl tuhle větu doříct, Alana jsem zahlédl a tak jsem se rychle vydal zpět za ostatními, že když tu je, tak to přeci musíme zkusit. Vyrazili jsme v docela početné skupince k jejich stánku, kde jsme se začali handrkovat, kdo že na Alana promluví, k čemuž se nikdo z nás, introvertních informatiků, moc neměl. Tak dlouho jsme na něj zírali, až nás oslovil sám, jestli nám může nějak pomoct. Pak se to stalo ještě rychleji, než jsme vůbec čekali. V první větě nám řekl, jaká je to náhoda, že si nás všiml v seznamu vystavujících, protože vlastní doménu s naším jménem a nemá pro ni využití. Ve třetí větě nám nabídl tykání a v páté, že nám doménu půjčí.

Tenhle neuvěřitelně znějící příběh má však velmi prozaický konec. Alan nám krátce po svátcích napsal, že už s doménou plány má a že ji chce zpátky. To nás svým způsobem přivedlo zpět ke kořenům, protože se po opravdu dlouhé době strhla intenzivní diskuse v mailové konfeře, která po vzniku Pátečního Telegramu zela prázdnotou. Nakonec jsme zorganizovali hovor na Jitsi, kde jsme zvážili několik variant, až jsme se nakonec rozhodli pro koupi domény patekvpatek.cz a začli plánovat přesun, součástí kterého bylo i napsání tohohle článku.

Tímto Alanovi ještě jednou děkujeme za zapůjčení domény a přejeme jemu i doméně patek.cz šťastné pokračování cesty bez nás.